kraj pochodzenia : Hiszpania
Produkt zmiennowagowy, cena kalkualowana w oparciu o ostateczną dokładną wagę, która w zakresie, kilku, kilkunastu procent może odbiegać od wagi zakładanej.
Aloes ma wysoką zawartość witamin i minerałów:
Zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, kwas foliowy (B9), cholinę, B1, B2, B3 (niacyna), B6. Aloes jest również jedyną z niewielu roślin zawierających witaminę B12. Aloes zawiera wiele niezbędnych naszemu organizmowi mikroelementów np.: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, potas, żelazo, miedź, mangan.
Aloes jest bogaty w aminokwasy i kwasy tłuszczowe.
Aminokwasy są budulcem dla białek. Istnieje około 22 aminokwasów które są potrzebne do prawidłowego działania ludzkiego organizmu w tym 8 z nich nie jest wytwarzanych przez nasz organizm. W zależności od pochodzenia i czasu zbioru aloes posiada 18-20 aminokwasów w tym 7-8 aminokwasów nie wytwarzanych przez nasz organizm. Aloes zawiera także dość imponującą ilość kwasów tłuszczowych. Aloes zawiera dwa sterole roślinne, które są ważnymi dla organizmu kwasami tłuszczowymi - kampesterol , który działa przeciwzapalnie poprzez blokowanie mediatorów pro zapalnych, chroni kości i stawy przed degradacją i beta-sitosterol, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach, przez co pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Wszystkie są pomocne w łagodzeniu objawów alergii. Inne kwasy tłuszczowe zawarte w aloesie: linolowy, kaprylowy, palmitynowy, stearynowy, mirystynowy, linolenowy.
Aloes należy do adaptogenów
Aloes jest znanym adaptogenem. Adaptogen wzmacnia naturalną odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju. Pomaga walczyć z każdą chorobą. Uważa się że działanie adaptogenne aloesu polega na balansowaniu bio-chemii organizmu, stymulując mechanizmy obronne i adaptacyjne ciała. Pozwala to na zwiększoną zdolność do radzenia sobie ze stresem (stres fizyczny, emocjonalny i środowiskowy taki jak zanieczyszczenie powietrza, gleby itp.)
Aloes pomaga w trawieniu pokarmu
Aloes oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia trawienie. Interesujące jest to że dzięki funkcjom adaptogennym aloes może pomagać zarówno przy zaparciach jak i biegunkach, przywracając prawidłowy cyklu trawienia. Dobrze pomaga na takie dolegliwości jak zespół jelita drażliwego, lub refluks. Aloes pomaga również zmniejszyć ilość nieprzyjaznych bakterii w naszym jelicie, utrzymując równowagę jelitowej flory bakteryjnej. Aloes również wykazuje działanie przeciwrobacze czyli pomaga pozbyć się z organizmu tasiemców, glist ludzkich, owsików i przywr.
Aloes pomaga w oczyszczaniu organizmu
Aloes głównie działa oczyszczająco na jelita, usprawniając działanie tak zwanych kosmków jelitowych. Aloes wspomaga naturalne funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry, dodatkowo przechodząc przez układ pokarmowy wchłania toksyny które są następnie wydalane przez jelito grube.
Aloes alkalizuje ciało
Większość chorób łatwiej się leczy w środowisku zasadowym. Niestety ludzie głównie żywią się produktami o kwaśnym odczynie. Dla dobrego zdrowia powinniśmy przestrzegać reguły 80/20 - 80% alkalicznej żywności (o odczynie zasadowym, czyli większość świeżych warzyw) i 20% kwasowej żywności. Aloes jest pokarmem o odczynie zasadowym czyli alkalizuje organizm, pomaga zrównoważyć zbyt dużą ilość kwaśnych produktów żywieniowych obecnych w jedzeniu
Aloes pomaga wzmocnić układ odpornościowy
Polisacharydy zawarte w soku z aloesu stymulują makrofagi, których główną funkcją jest obronna organizmu: fagocytoza oraz synteza różnych produktów biorących udział w procesach immunologicznych. Aloes zwiększa odporność też z powodu wysokiego poziomu przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia (wolne rodniki są produktem procesów bio-chemicznych organizmu, ale w dzisiejszych czasach przez niezdrowy tryb życia i wysoce przetworzoną żywność jest ich zdecydowanie za dużo co powoduje szybsze starzenie się organizmu). Aloes stosuje się również do zmniejszenia gorączki.
Aloes działa: dezynfekująco, antybiotyczne, antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i antywirusowo
Wspomaga działanie wszystkich podstawowych przeciwciał.
Aloes pomaga zmniejszyć stany zapalne.
Aloes zawiera 12 substancji, w tym beta-sitosterole, które mogą pomóc spowolnić lub zahamować stan zapalny. Aloes może pomóc z bólami stawów spowodowanych ich sztywnością i poprawić ich ruchomość.
Środki ostrożności dotyczące spożywania aloesu!
Roślina ta jest znana z działania leczniczego, ale są pewne zastrzeżenia przy długotrwałym stosowaniu. To roślin o silnym działaniu i powinna być używana z zachowaniem umiaru. Długotrwałe stosowanie większych niż zalecane dawek może prowadzić do utraty elektrolitów, szczególnie potasu.
Miąższ wykorzystywany do nalewek, produkcji soku, zastosowań kosmetycznych.
Przykładowe przepisy:
Sok z aloesu - Obcinamy boczne kolce, płuczemy liście. Przecinamy je wzdłuż na dwie części, łyżką wydrążamy przezroczysty żel, umieszczamy go w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Miksujemy przez ok. 5 minut. Gotowy sok przelewamy do ciemnej butelki, szczelnie zakręcamy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowany preparat musimy zużyć w ciągu tygodnia. Sok pijemy rozcieńczony w proporcji 2 łyżki soku z aloesu na szklankę wody.
Sok z aloesem - miąższ aloesu umieszczamy w misce, dodajemy do niego soku z cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów, cytryn), miksujemy 5 minut. Płyn przelewamy do ciemnej butelki i przez tydzień przechowujemy w lodówce. Najzdrowszy jest do 3 dni po przygotowaniu.