Kra pochodzenia: Polska
Produkt zmiennowagowy. Cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą.
Grzyby, to źródło dobrze przyswajalnego białka. Grzyby mają komplet potrzebnych aminokwasów dlatego wegetarianie mogą traktować je jako zamiennik mięsa. Grzyby bogate są w witaminy, głównie te z grupy B, D i E oraz minerały, jak magnez i cynk. Pieczarki i boczniaki są cennym źródłem ergotioneiny - przeciwutleniacza który chroni przed uszkodzeniami ważne narządy: oczy, nerki, wątrobę.
Grzyby są ciężkostrawne bo zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego. Produkty bogate w błonnik są zdrowe, wspomagają pracę jelit, oczyszczają je i poprawiają wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. Chityna, błonnik obecny w grzybach, ma ponadto udowodnione działanie przeciwmiażdżycowe.
Wszystkie grzyby zawierają polisacharydy rozpuszczalne w wodzie, dlatego zupa grzybowa może wspomagać układ odpornościowy.