Kraj pochodzenia: Polska
Ciekawostka - w doświadczeniach laboratoryjnych, podczas których badano właściwości przeciwnowotworowe kilku warzyw, m.in. brukselki, jarmużu, brokułu i kapusty, czosnek okazał się najskuteczniejszy.
Czosnek ma działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, antywirusowe, przeciwzakrzepowe, antynowotworowe. Żeby jednak skorzystać z jego dobrodziejstw trzeba wiedzieć, że allicyna jest wytwarzana, gdy dwie inne substancje, które zawiera czosnek, wchodzą ze sobą w kontakt. Allina i allinaza. W całym ząbku czosnku oba te związki są od siebie odizolowane. Żeby je połączyć, trzeba czosnek przecisnąć przez praskę.
Czosnek nie straci wszystkich swych wartości po podgrzaniu, gdy zanim poddasz go obróbce termicznej, przeciśniesz go przez wyciskarkę i zostawisz na 10 minut. W ciągu tych minut wytworzy się już maksymalna ilość allicyny i w tym momencie można go już smażyć, piec, gotować.