Kumkwat (chińska pomarańcza).
Kraj pochodzenia: Włochy/Sycylia
Cytrus bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich, w obu Amerykach. Ma słodką, cienką, miękką i jadalną skórkę. Jej słodycz wspaniale współgra z kwaśno-gorzkim miąższem. Kumkwaty doskonale smakują na surowo nieprzetworzone, ale są także doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Powstają z nich doskonałe dżemy, konfitury, nalewki, popularne są kumkwaty kandyzowane i w syropie. Kumkwaty kandyzowane nadają się jako farsz do owoców i warzyw lub jako dodatek do lodów i deserów. Surowe lub zblanszowane dodawane są do sałatek. Możemy wrzucić je do grzanego wina lub zimowej herbaty zamiast plastra pomarańczy. Przyrządza się z nich musy i pasty kanapkowe, sosy. Świetnie komponują się z chilli, gałką muszkatołową, imbirem i cynamonem. Zawierają dużo potasu, a także magnez, fosfor, wapń, witaminę C i E, prowitaminę A oraz niewielkie ilości witamin z grupy B. Są niskokaloryczne.
Produkt zmiennowagowy, cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą.