Marchew jest bogatym źródłem błonnika, beta-karotenu, ma mało kalorii. Najwięcej odżywczych składników koncentruje się w skórce. Jest zdrowsza po ugotowaniu. Jedząc gotowaną marchew wchłaniasz trzy razy więcej beta-karotenu, niż spożywając ją w wersji świeżej. Oczywiście marchew najlepiej gotować na parze, gdyż gotowanie w wodzie powoduje, że cenne składniki odżywcze wypływają do wody. Można ją też podsmażać. Gdy ugotujesz marchew w całości, a dopiero potem ją pokroisz, to zjesz więcej składników odżywczych, niż gdyby pokroić ją przed ugotowaniem.
Marchew zawiera związek zwany falkarinolem, zwalczający nowotwory. Ugotowane w całości marchewki zawierają nawet 25% więcej falkarinolu, niż te pokrojone przed gotowaniem.
Marchew jest najzdrowsza, gdy spożywa się ją w połączeniu z jakimś tłuszczem.
Kraj pochodzenia: Polska
Produkt zmiennowagowy. Cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą.