I miejsce za smak w 2012 r.
Kraj produkcji: Polska
Produkt zmiennowagowy. Cena naliczana zgodnie z rzeczywistą wagą.
Ziemniaki o czerwonej skórce mają podobną zawartość fitoskładników do dzikich odmian ziemniaków.
W skórce ziemniaka jest najwięcej substancji odżywczych. Po usunięciu skórki tracimy 50% zawartości przeciwutleniaczy. Tracimy też błonnik który spowalnia uwalnianie glukozy do krwi. W miarę możliwości jedzmy więc ziemniaki ze skórką.
Jeśli ugotujesz ziemniaki, a potem je schłodzisz przez 24 godziny przed zjedzeniem, to otrzymasz produkt o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Niska temperatura przekształca szybko trawioną skrobię w skrobię bardziej oporną, czyli wolniej ulegającą rozkładowi w naszym organizmie. Kiedy ugotujesz ziemniaki i potem je przez noc schłodzisz, to możesz ponownie je podgrzać i spożyć na ciepło, a poziom cukru we krwi będzie niższy nawet o 25 %. Sałatka ziemniaczana z takich ziemniaków będzie daniem o średnim indeksie glikemicznym.